Valentina Kojić – kako sam spojila ljubav prema modi i IT-u

Danas se upoznajemo s Valentinom koja stoji iza projekta STEM Kitteensa. Valentina je studentica informatike na osječkom FERIT-u te trenutno radi u game development firmi Void Main Studiu. Upoznajte Valentinu!

Koliko dugo si u svijetu IT-ja?
Aktivno sam otprilike godinu dana, ali sam upoznata s IT-om od prije preko prakse na fakultetu i raznih volonterskih projekata na kojima sam sudjelovala.

Koje si poslove sve radila do sada i koliko je IT bio dio toga?
Radila sam dosta poslova, ali zadnja dva koja sam radila su bili u HT-u kao tehnička podrška, te obzirom da me moda jako zanima našla sam se jedno vrijeme i kao zaposlenica jedne modne kuće u Osijeku. IT je dosta u tome prisutan jer je danas sve povezano sa tehnologijom. U HT-a smo morali naučiti kako se određene stvari rade i na koji način možemo riješiti nastali problem ili kvar, dok sam u modnoj kući vodila sve društvene mreže i web stranicu koje isto tako imaju poveznicu sa samim IT-om.

Što sada radiš?
Trenutno sam zaposlena u Void Main Studiu te paralelno s time vodim i organiziram STEM Kitteens projekt.

Zašto si se upustila u takvu vrstu posla?
Htjela sam isprobati nešto novo, osoba sam koja mrzi rutinu i volim dinamične poslove, a u IT-u se može doista dosta toga raditi. Na neki način možeš iskazati svoju kreativnost i nikada ti dan nije isti kao možda u drugim poslovima. Tu je svaki dan drugačiji i nikad ne znaš što te može taj dan snaći. Prije nego sam krenula sa STEM Kitteens projektom nisam mogla zamisliti da ću voditi tako nešto, ali evo, sada sam tu i za sada se jako dobro snalazim. Tako da je za mene postao svaki dan nova avantura.

Jesi li oduvijek težila tehnologiji i poslovima koji ju uključuju?
Iskreno, prije par godina nisam, ali sada kako tehnologija napreduje i manje-više sve zamjenjuje počela sam se upuštati u te vode i prilagođavati. Realno, koja stvar danas nije vezana za tehnologiju – od mobitela, društvenih mreža itd. To je naša budućnost kojoj se moramo okrenuti i prilagoditi.

Studirala si elektrotehnički fakultet, koliko ti je on pomagao i je li pomogao u poslu koji radiš danas?
Zahvalna sam što sam upisala elektrotehnički fakultet jer me on doveo do ovoga gdje se trenutno nalazim. Nikada me nije samo programiranje zanimalo obzirom da sam više vizualni tip i ne volim samo strogo programiranje. Isto tako mogu priznati i da me nije potpuno naučio poslu koji sada radim, fakultet daje samo neke osnove i predznanje koje kasnije svakako moraš nadograđivati jer se tehnologija mijenja iz dana u dan.

Misliš li da svatko tko je u IT-u mora imati i takvu vrstu obrazovanja, ili se time može baviti svatko tko ima veliki interes za tehnologiju?
Ako neku osobu zanima određeno područje u IT-u, a možda nema financija za studiranje određenog fakulteta može doista danas puno toga naučiti iz topline svoga doma. Svi materijali koji su potrebni da bi se svladalo određeno područje ili gradivo mogu se naći upravo na internetu. Postoje i mnoge edukacije koji omogućuju osobama brzo i efikasno učenje, ali naravno sve je stvar osobnog interesa. Smatram da se ne mora studirati određeni fakultet da bi se zaposlio u IT-u. Istina, to je jedna od prednosti, ali nekako se više cijeni ako znaš raditi nego ako imaš diplomu i ne znaš ni započeti.

Je li doista istina da su žene podređene u IT-ju ili je to samo neka priča koja se razvila zbog stereotipa?
To su samo glasine. Naša firma za sada ima ukupno 3 cure i doista imam osjećaj da više mi mučimo dečke sa ženskim temama nego oni nas. Šalu na stranu, mislim da više muški paze na nas cure s obzirom da nas nema toliko puno u IT sektoru , a i unosimo neku svježinu u sam prostor i atmosferu. Ako dečki i imaju poneko mišljenje kako žene ne mogu raditi određenu vrstu posla, uvjere se vrlo brzo da nije tako jer ipak – žene mogu sve!

Radiš u firmi koja je pretežito ispunjena muškom populacijom, jesi li imala neugodnih situacija ili su te dečki prihvatili kao punopravnu članicu tima?
Nije bilo nikakvih neugodnih situacija. Osoba sam koja voli užasno puno pričati, otvorena sam i valjda se uvijek nekako prilagodim svima. Naravno ima tema koje i dalje ne razumijem kada pričaju pod pauzom s obzirom da sam tek ni godinu dana u ovom svijetu, ali ima pojedinaca koji su strpljivi i obzirni tako da se trude dosta toga objasniti kako bih razumjela, tako da mislim da su me i prihvatili kao članicu tima.

Što bi preporučila djevojkama koje gaje ljubav prema IT-ju, ali nemaju hrabrosti još uvijek ući u taj svijet?
Ako vas imalo privlači STEM područje svakako izađite iz svoje sigurne zone i probajte koliko god možda nemate hrabrosti i mislite da je to suluda ideja „ja u IT-u“. Nemate ništa za izgubiti, a možete puno toga postići, bitno je samo napraviti prvi korak i ne odustati što god drugi mislili o tome ili smatrali da vi niste za to. Žene smo, imamo svoj inat, a i nikad ne znaš koji potencijal imaš dok ne probaš. Možda se u tebi krije najbolji IT programer ili web dizajner.

Zašto si odlučila biti dio Kitteensa?
Želim potaknuti cure da budu dio jedne zanimljive priče. Nikad prije nisam mislila da ću se ovako dobro snaći u IT vodama, ali sam uz određene dobre projekte na kojima sam volontirala vidjela koliko je IT zabavan. Zbog toga sam odlučila pokrenuti ovaj projekt kako bismo možda mi bili ti koji će isto tako curama dati neke smjernice i potaknuti ih da ne odustaju od svojih snova i želja te da se okušaju u nečemu novome. Bitno je probati i vidjeti o čemu se radi jer kroz ovakve projekte, osim što naučimo puno toga, upoznamo i prijatelje koji će nam danas – sutra pomoći u raznim situacijama.