Što je Microbit?

Tko još nije čuo za malenu pločicu prihvatljive cijene koja djecu, ali i sve zainteresirane „može naučiti kodiranju“? Dobro ste pogodili! Radi se o Microbitu koji je prošle godine zahvaljujući projektu Croatian Makers postao sastavni dio 84% osnovnih škola u HR.

Radionicu s Microbitovima (Maxi fun with Micro:bit) imali smo i mi na Kitteens projektu. Održala ju je profesorica iz III. gimnazije Ivana Ivošević, a asistenti su joj bili učenici Jakov Ivanković, Ena Balatinac i Mateo Hajduković.

Microbit je dizajniran 2015. godine od strane britanskog BBC-a (British Broadcasting Corporation) s ciljem da potakne i ohrabri djecu da se aktivno uključe u sam proces programiranja, da budu aktivni stvaraoci umjesto pasivnih potrošača tehnologije.

Za cijenu od 200-tinjak kuna Microbit stvarno ima što za ponuditi, pitanje je samo koliko vas to zanima i imate volje istraživati. Internet je prepun raznih ideja, gotovih projekata, tutorijala kako za početnike tako i za one naprednije. I ne, nisu svi na engleskom jeziku nego je dostupno mnoštvo materijala na hrvatskom jeziku i to svakim danom sve više. Osim materijala na službenim stranicama microbit.org/hr/ i izradi.croatianmakers.hr/bbc-microbit/ preporučam i Facebook grupu koja se zove micro:bit Croatia te koja je prepuna ideja i iskustava rada s Microbitom.

Na zabavan način možemo naučiti programirati u Pythonu, C/C++, JavaScriptu i to putem tekstualnih ili vizualnih blok editora.

Što sve može Microbit? Odgovor na ovo pitanje teško je dati jer su mogućnosti neograničene. Na projektu Kitteens smo za početnike pripremili 6 različitih projekata (osnovno pokretanje, pokretanje na shake, simuliranje bacanja kocke, isprobali kompas, povezali više Microbitova te povezali Microbit krokodilkama), a za one iskusnije 3 projekta (Microbit kao kalkulator, programiranje igre te kao GPS).