Prvi mobitel

Sjećaš li se svog prvog mobitela? Vjerujemo da se sjećaš jer prvi mobitel se nikada ne može zaboraviti, ali jesi li ikada imala mobitel koji smo prije zvali “cigla”? Da da, dobro si pročitala – cigla. Danas svi imamo mobitele i nekako je nemoguće zamisliti život bez njih. Koristimo ih za sve i svašta, dogovore s prijateljima, javljanje roditeljima, pa se ponekad sigurno zapitamo kako je to prije bilo kada ljudi nisu imali mobitele? Sigurno znaš onaj trenutak kad ti se baterija na mobitelu isprazni i osjećaš se kao da ti je život stao, vjeruj mi nekad je i bolje tako jer smo postali robovi mobitelima.

Čini se da svakim danom postajemo sve ovisniji o njima, a posebno sve te dodatne opcije koje nam se svakim danom nude, od fotografiranja, slanja multimedijalnih sadržaja, mailova, slanja poruka, internet pretraživanja. Ne čini ti se kao da su preuzeli tvoj život? Naravno, takvo je vrijeme došlo gdje nam mobiteli omogućuju da smo svima dostupni i olakšavaju nam život, ali ajmo se malo sada vratiti u povijest.Sva ova razmišljanja su bila razlog pisanja ovog bloga, odnosno istraživanja kako su i kada nastali prvi mobiteli? To i nije bilo tako davno, točnije u 18. stoljeću. Naime, tog dana je Martin Cooper istraživač u Motoroli, javnosti predstavio prvi mobitel. Stajao je na Šestoj Aveniji u New Yorku pred mnoštvom novinara i drugih znatiželjnika, te je uspostavio prvi poziv mobilnim aparatom.

Taj mobitel je bio težak preko 1 kg i danas se smatra “ciglom”, ali je zasigurno predstavljao povijesni trenutak i prekretnicu u tehnologiji. Danas se težina mobitela mjeri u gramima, mali su i osjetljivi na dodir, te pored uspostave poziva nude pregršt drugih opcija.Možeš li se zamisliti sada s mobitelom koji ima antenu koju moraš izvući da bi mogao uspostaviti poziv? Da smiješno je, ali to je bilo onda normalno i svi smo bili cool kada smo imali mobitel na preklop. To je nešto tipa kao da danas imaš Samsung ili Iphone. 😊 A nije bilo tako davno kad smo i mi (moderna generacija) imali “cigle” kao prve mobitele. Moj je bio Motorola i bila sam super cool tada, barem sam to mislila. Koji je bio tvoj prvi mobitel?