Pričajmo malo o robotima!

Kada spominjemo riječ robot, obično nam na pamet padaju roboti iz filmova, transformeri, ili možda roboti koji rade u tvornicama. Robot koji liči na čovjeka se zove „android“, a danas je jedan od najpoznatijih Sofija s kojom možete razgovarati jer ima ugrađenu inteligenciju.

Roboti koji rade u tvornicama ili industrijski roboti, kako ih zovemo, napravljeni su kako bi olakšali ljudima svakidašnji posao pakiranja paketa, proizvodnje automobila ili npr. roboti koji pomažu ljudima u požarima.
Sigurno znaš i za dronove koje sve češće viđaš oko sebe, jesi li znala da su i to roboti, ali u letećem izdanju? Današnja tehnologija otišla je toliko daleko da se sve više oslanjamo na ovakvu vrstu pomoći s obzirom da ljudi neke stvari ne mogu sami napraviti, a kako bi im se omogućila pomoć napravljeni su roboti. Tako dronovi snimaju zemljišta i daju podatke gdje se nalazi najbolja zemlja za uzgoj određene vrste biljaka sa ciljem dobivanja što većeg prinosa ploda.

No, vratimo se malo u povijest. Godine 1921. češki dramatičar Karel Čapek izmislio je sam termin robot koji se može prevesti kao rob, radnik i slično. Njegova drama „R.U.R“ lansirala je uznemirujuću ideju o robotima kao umjetnim robovima koji se bune protiv stvoritelja i poražavaju ih. Prvi eksperimentalni primjerci robota napravljeni su na američkim sveučilištima 40-tih godina 20. stoljeća, a prvu komercijalnu proizvodnju industrijskih robota započeli su George Devol i Joseph Engelberger početkom 1960-tih. Engelberger je prvi počeo s prodajom Unimate industrijskih robota te je zbog toga je prozvan ocem robotike.

U mnogim industrijskim robotima pronaći ćemo dijelove koji nalikuju građi čovjekova tijela. Isto tako veze između pojedinih dijelova koji čine mehanizam robota, nalikuju „vezama“ u ljudskom tijelu.

Kako se čovjekova ruka sastoji od više dijelova povezanih zglobovima npr. nadlaktica i podlaktica su povezane ramenom i laktom, tako nekako je slično i kod robota koji ima povezano sve kinematičkim lancem.

Koliko god nam se prije činilo strašno imati robote toliko sada ne možemo zamisliti svijet bez njih. Kako napreduje tehnologija tako će napredovati i sama robotika koja je sve zastupljenija u svijetu i vjerujemo da će se njezinim razvojem poboljšati i kvaliteta samog života ljudi.